T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BATMAN / MERKEZ - 50. YIL ORTAOKULU

Rehberliğin Öğrencilere Sağladığı Yararlar

Rehberliğin Öğrencilere Sağladığı Yararlar  

Rehberliğin Öğrencilere Sağladığı Yararlar

Rehberlik hizmetlerinin öğrencilere katkıları aşağıda sıralanmıştır:

1.Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri; bireysel değerlendirme, psikolojik danışma ve bilgi verme gibi öğrencilere yönelik temel hizmetler yoluyla bireyin kendini ve içinde yaşadığı fiziki ve sosyal çevreyi, genel ve özel yeteneklerini, ilgilerini, güçlü ve zayıf yönlerini daha iyi tanımasına olanak verir. Rehberlik hizmetleri, utangaçlık, çekingenlik, saldırganlık, aşırı heyecan, stres veya korku gibi öğrenmeyi ve kişisel uyumu engelleyici duygusal sorunlarda bireye psikolojik danışma süreci ile yardımcı olur.

2.Bireyin kendini tanıması, genel ve özel yeteneklerini, ilgi ve yetersizliklerini bilmesinin yanında, başkalarının da kendisini nasıl gördüklerini bilmesi gerekir. Öğrenci ancak, böyle iki boyutlu bir bilgi birikimiyle kendisi hakkında gerçekçi bir “benlik” algısı geliştirebilir ve çeşitli durumlarda bir uyum güçlüğüne uğramadan yaşamını sürdürebilir. Psikolojik danışma hizmetleri, bireyin gerçekçi “ben” kavramını geliştirmesinde büyük rol oynar.

3.Mesleki rehberlik bireyin kendi yetenek, ilgi, beklenti ve koşullarına en uygun meslek seçmesine ve bu meslek için hazırlanmasına ve üretici bir kişi olmasına yardım eder.

4.Eğitsel rehberlik hizmetleri, öğrencilerin okuldaki eğitim programında kendi amaçlarına en uygun ders ve branşları seçmelerine yardım eder. Birçok gencin başarısızlığının temel nedeni, etkili okuma ve ders çalışma yöntemlerini bilmemesi ve bu konularda da öğrencilerin okuma hızını geliştirmelerine ve uygun ders çalışma yollarını öğrenmelerine yardım eder.

 

5.Okul öğrenci kişilik hizmetleri, bireyleri gözleme, inceleme ve değerlendirme yoluyla üstün yetenekli çocukları ve özel eğitim görmesi gereken çocukları zamanında belirleyerek bu çocukların en üst düzeyde gelişmelerine imkan sağlayacak özel programlara girmelerine ve gerekli önlemlerin alınması konusunda da çocuklara, okula öğretmenlere ve velilere yardımcı olur.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.02.2017 - Güncelleme: 27.02.2017 12:18 - Görüntülenme: 1968
  Beğen | 0  kişi beğendi